HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Ablak dekoráció két – három évszakra

2011.09.30. 10:36 Artesan

Még a tavasszal készítettünk cuki, színes esőfelhőket a győri Gyermekek Háza ablakaiba, Hermann Bianka, kolléganőmmel, a MOKKA Csoport tagjaként. Igazán jól mutattak nyáron is. Szerintem illenek a vénasszonyok nyarának szikrázó napsütéséhez, derűt csempészhetnek a borongós, szürke október és november panorámájába. Egyébként is, ha már időnket és energiánkat áldozzuk olyan apróságokra is, mint az ablakdekoráció ne legyenek ideiglenesek, szezon végén ne kerüljenek a szemétbe, tartós, többször felhasználható tárgyakat készítsünk! Csak remélni tudjuk, hogy nem a dekorációnk okozta a rendhagyó, esős tavaszt és nyarat!

Bárki el tudja készíteni, nem kell hozzá különösebb kézügyesség, és nincsenek különleges eszközigényei sem. Elkészítésébe bevonhatjuk nagyobb gyerekeinket, de csak felügyelettel!

Amire szükségünk van:

1 – 2 db különböző színű PET palack,

színes függöny, organza, átlátszó anyagdarabok,

vitrázs rúd,

damil/cérna/kárpitos cérna,

hímző fonal,

szabó olló, barkács olló, kés/sniccer, ár/zsákvarró tű, teamécse, fogó/csipesz

Szabjunk esőfelhőket! Bátrabbak szabadkézzel, bizonytalanabbak papírra, előre megtervezett/rajzolt sablon alapján dolgozzanak! Mindegyikből 2 egyforma felhőt szabjunk, majd az egyforma darabokat egymásra helyezve, az anyag színén, színes hímző cérnával, pelenkaöltéssel varjuk össze.

PET palackjainkat szabadítsuk meg aljuktól és tetejüktől. Érdemes a képen látható módon elvágni a palackokat, mert a tetejéből keletkezett tölcsér alakú részből ügyességi játékot, homokórát, a virágalakú aljából számos egyéb szép és érdekes dolgot lehet készíteni (erről később beszámolunk). A palack palástját vágjuk fel hosszában, így könnyebb vele bánni. Majd bátran, szabadkézzel vágjunk ki különböző méretű esőcseppformákat. Nem kell szabályosnak lennie!

Következik a zsugorítás. Teamécses felett csipesz vagy fogó segítségével kezdjük el zsugorítani cseppjeinket. Ne tartsuk a lángba, csak a hőjére van szükségünk!  Nagyjából 1 – 1,5 cm – re tartsuk a láng felett, így nem gyullad meg és nem lesz kormos sem. Szépen húzzuk körbe a széleit a láng felett! Erre azért van szükség, mert így a PET palack anyaga zsugorodik, eltűnnek az éles szélei, keményebb, jobb tartású, fényesebb és egészen üvegszerű lesz. Lényegében hasonlóan viselkedik, mint a zsugorka fólia, csak alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége. Majd egy vastagabb kartonon, vagy kis fadarabon árral szúrjuk át a cseppek csúcsát és alját. Használhatunk felmelegített zsákvarró tűt is.

Ezután fűzzük fel. Használhatunk nagyon vékony damilt, kárpitos cérnát, varrócérnát. Hogy ne csússzanak össze érdemes csomózni, vagy hurkokat képezni a lyukakban.  Majd, füzérünket, varrjuk a felhők alsó részéhez.

Ha készen vagyunk, a felhők íveinek nagyjából középpontjába fűzzünk cérnát, amit elvarrhatunk, vagy csomózhatunk. Terítsük ki művünket és a cérnák másik végét kötözzük a vitrázs rudunkhoz. Majd szereljük fel az ablakba. Vitrázs rúd helyett használhatunk átlátszó, kétoldalas ragasztót.

Ezek után jöhet őszi zimankó, ha az ablakainkból látható esőfelhők színes, vidám fényeket csempésznek otthonukba!

Szólj hozzá!

Címkék: játék gyerekeknek legyünk bátrak környezetbarát otthon

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr553267173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása