HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Előszobák, közlekedők

2011.02.10. 11:20 Artesan

Közeledik az új évszak, sokan fontolgatják, hogy felújítják házukat, lakásukat. Több ismerősünk, barátunk is megkeresett bennünket, hogy segítsünk olcsó, mutatós és kreatív megoldásokkal. Vágjunk is bele, kezdjük az előszobával! A hét hátralevő részében ezzel fogunk foglalkozni.

Az átlagos magyar előszoba sötét és szűk hely, igazából közlekedőfolyosó, ahonnan további helyiségek nyílnak. Legtöbb esetben kabátoktól, táskáktól és cipőktől zsúfolt mellékhelyiség. Összeadtam már valaki, hogy hányan és mennyi időt töltünk el itt naponta? Mégis alig fordítunk rá elég figyelmet, pedig ez az a helyiség, ahol egy fárasztó nap után megkönnyebbülten summázhatjuk, hogy hazaértünk. Vendégeinket itt érheti az első benyomás otthonunkról és rólunk is.

Sok építész él azzal a megoldással, hogy egy szűk, normál belmagasságú előszoba egy nagy belmagasságú, tágas térbe vezet, így fokozva a térérzetet. Sajnos előszobáink nem efféle művészi elgondolásból lettek olyanok, amilyenek. Mit lehet kihozni a rossz adottságokból? Először is sorba kell venni, hogy milyen funkciókat lát el ez a kis helyiség. Itt tároljuk a kabátokat, cipőket, táskákat, tehát mutatós, praktikus tároló alkalmatosságokra van szükségünk. Itt öltözködünk, mielőtt elindulunk otthonról, vagy ha hazaérkezünk, lepakoljuk csomagjainkat, így kellenek: ülőalkalmatosságok, lerakó felületek és egy tükör is. Mindezt egyben, a hagyományos, komplex előszoba bútorok tudják. Én személy szerint nem kedvelem ezeket. Általában méretük ellenére nagynak, nehézkesnek tűnnek, csak fokozzák a szűk előszobák zsúfoltságát és sok esetben annak ellenére, hogy praktikusnak tűnnek, nem is azok. Én jobban kedvelem a könnyedebb megoldásokat. Íme néhány nem szokványos megoldás:

Hagyományos előszoba szekrény helyett alkalmazhatunk óvodákból, tornatermek öltözőiből jól ismert öltözőszekrényeket, öltöző állványokat. Nagyon praktikusak, arra találták ki őket, amire egy előszobában is szükség lehet. Ha valaki eléggé szemfüles és megfelelő kapcsolatokkal bír, szerezzen be egy régi leselejtezett darabot és újítsa fel!

Előszobafal helyet ruhaállvány akár bolti, akár nagyon megtervezett, de készíthetünk egyszerűen saját kezűleg is. Sokkal több kabátot lehet az előszobában tárolni, ha vállfán tartjuk a ruhadarabjainkat.

Ha valaki leselejtezte volna, a régi hagyományos kalaptartós fogasát, gyorsan szerezze vissza! A legideálisabb előszobai tároló szűk, folyosószerű előszobákba, főleg ha vállfaakasztós résszel is rendelkezik. Egyedi darabokat készíttethetünk, vagy készíthetünk magunk is: egyszerű faláda oldalára szereljünk akasztókat, szekrénygombokat. Egyébként ezt a típusú polcot a lakás több helyiségében is használhatjuk. Erről a következő bejegyzésemben részletesebben fogok írni.

Fogasokat, akasztókat saját kezűleg is készíthetünk. Amennyiben rendelkezésünkre állnak felesleges szekrénygombok, szekrényajtók helyet szereljük őket a falra, remekül helyettesítik az akasztókat. Ha csak ajtó szélességű az előszobánk, vagy nincs elég falfelület, akkor fogasokat szerelhetünk az ajtókra is.

Minimális szélessége egy közlekedő folyosónak, ha ajtók is nyílnak ide, 120 cm. Ez meglehetősen kevés, ha be is szeretnénk bútorozni. Amennyiben szerencsések vagyunk és ettől minimum 60 centivel szélesebb, tehát min. 180 cm széles, helyiséggel rendelkezünk, valamint szeretnénk rendezettebb hatást elérni, azaz elrejteni a kabátokat, cipőket, nyugodtan állítsunk be egy 2 ajtós, régi ruhásszekrényt. Ajtajára szerelhetünk tükröket is. Ez akkor is praktikus, ha bejáratunk egyből a nappaliba nyílik (ez gyakori újépítésű házaknál, lakásoknál), azaz nincs igazi előszobánk. Ha nem találjuk praktikusnak a szekrényajtót, le is szerelhetjük azokat.

Gondoskodnunk kell ülőalkalmatosságról is. Számomra legmegfelelőbb megoldásnak tűnik egy pad, vagy lóca, ami alatt ládákban, dobozokban jól megférnek a cipők is. Az ülőfelület lerakó felületként is szolgálhat. Ha megvan még a nagyi karos ládája, nyugodtan állítsuk be, láda része szintén alkalmas cipők, táskák tárolására.

Előszobák, bejárati közlekedő folyosók ízelítőt kellene, hogy adjanak otthonunk hangulatából. Mivel keskenyek, sok ajtó tagolja a falfelületeket, nehezen tudjuk bútorozni, de szabad falfelületeinket dekorálhatjuk. Ideális gyűjteményeink, fotóink bemutatására, tárolására.

Szólj hozzá!

Címkék: felújítás előszoba

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr52651280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása