HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Környezetbarát karácsony – Világítás

2010.12.17. 10:05 Artesan

December 21. környékén több kultúrában a téli napfordulót, a fény győzelmét - a sötétség felett - ünneplik még ma is. Korábbi korokban, a kelta és angolszász területeken máglyákkal, fáklyákkal, gyertyákkal világították be otthonaikat, hogy segítsék a fény harcát. Ebből a szokásból fakadhat, hogy ilyenkor kivilágítjuk az utcákat, otthonainkat, házunkat. A gyertya fénye elengedhetetlen kelléke a tökéletes karácsonynak. Javaslom mindenkinek, hogy a bensőséges hangulat eléréséhez, az alább bemutatott módokon, készítsen annyi biztonságos mécses és gyertyatartót, amennyit csak bír. Szenteste kapcsoljuk le az általános világításokat, és csak itt – ott segítsük a gyertyák fényét hangulatvilágításokkal!

Egyszerű, befőttesüvegekre húzzunk mintás organzából, egyéb függönyanyagból, laza szövésű vászonból, megunt kötött pulcsi ujjából készült zsákokat. A befőttesüveg jól bírja a hőt, tehetünk bele gyertyát, teamécsest.

Számtalan módon készíthetünk befőttes üvegből mécses tartót : dekorálhatjuk üvegfestékkel, dekupázs technikával, készíthetünk gyöngyből hálót stb. Papírt, kartont, rajzlapot, tetrapak doboz belső, ezüst felületét is használhatjuk üvegek borítására. Mérjük le az üveget, szabjuk le a szükséges papírt, tervezzük meg hátoldalán a csipkeszerű mintát, majd sniccer segítségével vágjuk ki. Cellux, vagy egyéb ragasztó segítségével rögzítsük az üvegen. Ha nagyon vágynánk egy igazi török lámpásra, akkor akár lámpás alakú papírdíszt is készíthetünk.

 Ha a befőttes üvegekbe teamécsest teszünk, akkor érdemes egy vékony dróttal emeghosszabbítani a mécsesünket, a képen látható módon. Így biztonságosan az üvegbe lehet helyezni a meggyújtott gyertyát. Érdemes az üvegre valamiféle akasztót készíteni, segítségével könnyen áthelyezhető az átfórosodott mécsesünk. Ha ég a gyertyánk, érdemes az akasztót a mécses oldalára hajtani, mert az is átmelegedhet.

Hiányos talpas pohár készleteinket, szóló darabokkal, csorba, repedt darabokkal kombinálva nagyon egyszerűen készíthetünk hangulatos fényforrást. Akár a karácsonyi asztal közepére is felállíthatjuk kompozíciónkat. Akkor mutat igazán jól, ha különböző méretű poharakat választunk. Ha az asztal közepére szánjuk, akkor középre a magasabb, köréjük az alacsonyabb poharak kerüljenek lefelé fordítva. Talpaikra egyforma teamécseseket tegyünk. Ez biztonságos, és nem csepeg le a gyertya anyaga. A gyertyafényben nagyon szépen megcsillannak az üvegfelületek. A terítékhez tartozó egyéb poharak még tovább fokozzák a hatást. Megsorozhatjuk a fényt, ha egy tükrös, fésülködő asztalra helyezzük ezt a kompozíciót, amelynek akár állandó tartozékai is maradhatnak. Így állandó ünnepi hangulat, igazi budoár hatást teremthetünk.

Felhívom mindenki figyelmét, hogy égő gyertyát ne hagyjanak őrizetlenül!

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony környezetbarát otthon környezetbarát karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr232521353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása