HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Mikulás vagy Télapó és társaik?

2011.12.06. 14:20 Artesan

Nem tudom, hogy csak kis hazánkban van e így, hogy ennyire összemosódtak a dolgok. Úgy tűnt, hogy az elmúlt évek során a média igyekezett tisztázni a dolgokat. (Amivel kapcsolatban vegyes érzéseim voltak – bele kell e keverni a rációt ebbe a dologba?) Mégis itt járt a finn „Mikulás”, Joulupukki, aki inkább a télapó és sokkal inkább karácsonyi figura, mint a mi Miklós püspökünk. Eredetileg Joulupukki, az ősi skandináv Yule ünnephez (ami egybe esik a karácsonnyal) kapcsolódó mondabeli lény volt, akinek személye, ki tudja hogyan mára teljesen összemosódott a Mikulással és hasonlóságot mutat az amerikai Santa Claussal. Rénszarvasok által húzott szánon jár, nem a kéményen oson be karácsony estéjén, hanem az ajtón kopogtat és faggatja a gyerekeket, hogy jók voltak e és nem az északi sarkon él, mint az amerikai, hanem Lapföldön. Mindeközben a magyar néphagyomány Mikulása, még a két világháború között is, a menyben élt, és onnan figyelte a gyerekeket, hogy jók voltak e. Segítői pedig nem manók, hanem a krampuszok voltak.

Minden estre nálunk tegnap este a Mikulás, azaz Miklós püspök vagy Szent Miklós szelleme járt, bár nem vagyunk katolikusok, de ókori hagyományőrzők vagyunk így illik tudnunk, hogy ki is volt ő. 3 -4. században élt, a Római Birodalom Lycia nevű provinciájában, Myra (ma Demere, Törökország) nevű kisváros melletti kolostor apátja volt. Később püspök lett, mint a nagybátya, aki pappá szentelte 19 éves korában. Részt vett az első nikaiai zsinaton, ahol is egy heves teológiai vita során megpofozta Ariust (akinek nevéből az arianizmus kifejezés származik). Ezért a zsinat elítélte, de később rehabilitálták. Szüleitől öröklött vagyonát szétosztotta a szegények között, ebből ered az a hagyomány, hogy neve napján ajándékozással emlékezünk keresztény szellemiségére, segítőkészségére, nagylelkűségére. Elvileg ennek az ünnepnek nincs köze a karácsonyi ünnepkörhöz. Nyilván, a két ünnep közelsége és keresztény mivolta is okozhatta a kavarodást.

Külseje, ruházata egyáltalán nem hasonlíthatott a ma róla élő képhez. Nem hordhatott piros vagy kék, prémmel díszített kabátot, nadrágot, de még csizmát sem. Még a mai főpapok viseletéhez hasonló darabokba sem öltözhetett. Akkoriban a képen látható tunika hosszabb, rövidebb verziója volt az általános trend, amihez zárt bőr cipőt, esetleg hosszú nadrágot és tabulákkal díszített téglalap alakú köpenyt hordtak. A bíbor még ebben az időben is a birodalmi hadsereg színe. Nagyon költséges volt az előállítása, csak a császár és a főtisztek viselték.


Beszéljünk a karácsonyról is. Jézuska hozza az ajándékot vagy a télapó? A szeretet, a család ünnepe, vagy vallási ünnep? Volt olyan időszak is, amikor hivatalos karácsonyi rendezvényeket fenyőünnepnek nevezhették. A karácsony hagyományos szereplői, mint az adventi koszorú, a karácsonyfa, betlehemes, angyalok, csillagok, a téli tájat, időjárást idéző dekorációk mellett, már régóta jelen van a Télapó, a Mikulás, azok szánjai, zsákjai, és rénszarvasai, az általuk hozott régi idők játékainak másai is. Már csak azt nem értem, hogyan keveredhetett ide a jávorszarvas?

Valószínű, hogy a korábbi vallási ideológiát tabuként kezelő politikai rendszerek, a kereszténység több irányzata, korábbi korok hagyományainak a kereszténységbe történő beolvadása, a globalizáció és a fogyasztói társadalom következménye ez a káosz. Ami voltaképpen nem is baj, így igazán titokzatos, misztikus, és ha jól csináljuk, még hiteles is lehet! Meg van a választás szabadsága! Mindenki saját elgondolása, hagyományai, szíve, indíttatása szerint élheti meg az ünnepeket. A lényeg, hogy valóban megéljük!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr63442810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása