HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Mit jelent: organikus pamut

2010.10.27. 16:27 Artesan

A gyapot kiemelkedő gazdasági jelentőségű növény. Magszálait, a pamutot a textilipar, magjaiból sajtolt olajt és a szálakból származó viaszt az élelmiszer- és gépiparban, a fehérjedús maradékot pedig takarmányként hasznosítják.

 

 

 

Intenzív, nagyüzemi kultúrákban a terméshozam maximalizálása érdekében génmanipulált növényeket, gázalakú növényvédő szereket, műtrágyát, erősen mérgező rovarirtó, gyomirtó, gombaölő és lombtalanító szereket használnak. A világon felhasznált rovarirtó vegyszerek és műtrágyák 25%-át a gyapotültetvényeken használják fel. Mindez bekerül a vízbázisokba, az élelmiszerláncba és a levegőbe végül visszakerül az emberhez. Nem sorolom fel, hogy milyen akut egészségügyi problémákat okozhatnak. Nem szeretnék pánikot kelteni, mert horrorisztikus. Bizonyos országban éhbérért, rossz körülmények között, előfordul, hogy gyerekeket dolgoztatnak.

A német Volksfaden gyár kollekciói 100% organikus pamutból készülnek, akárcsak a képen látható Cloud9 Fabrics elnevezésű. Mégis megfizethető áron megvásárolhatóak webshopjukon keresztül.

Mindezzel szemben az organikus, azaz biogazdaságokban, természetes, biológiailag változatos ökoszisztémát tartanak fent. Nem használják a fentebb felsorolt szintetikus, erősen mérgező anyagokat. A termőföldeken természetes trágyát és vetésforgót alkalmaznak, így nem szipolyozzák ki a termőföldet. A vegyszeres kezelés helyett megőrzik a biológiai sokszínűséget. A kártevők ellen természetes ellenségeiket vetik be. Igyekeznek a gyapot termesztés szénlábnyomát is csökkenteni, így sok helyen kézi erővel művelik a földeket, gondozzák a növényeket és végzik a betakarítást.

Birch Fabric textiljeit nem csak ruhákhoz lehet felhasználni. Hasonló stílusú és sok szép anyagot lehet találni a Fabricworm - nál, a www.etsy.com - on.

Sajnos ez a termesztési mód több munkát igényel és a minőségbiztosítási folyamatok is bonyolultabbak, ez növeli a pamut árát. Így az organikus pamut alapanyagú termékek is valamennyivel drágábbak a hétköznapinál.

Birch Fabric

Ennek ellenére talán szívesebben választjuk ezeket a termékeket, ha tudjuk, hogy: az organikus gyapot termesztésének nincsenek környezeti és egészségügyi következményei. A folyamat során nem szipolyozzák ki a termőföldet, növelik a biodiverzitást, génmanipuláció mentes. Kisebb a valószínűsége annak is, hogy az organikus pamut termékek allergiás tüneteket okoznának, mivel nem kezelik semmilyen bőrirritáló anyaggal. Minőségbiztosítás kiterjed a termelési folyamat valamennyi fázisára és résztvevőjére, garantálja hogy a munkások tisztességes bért kapnak és méltányos bánásmódban részesüljenek.

Keresd webshopunkban termékeink között az Anne Claire Peti legújabb 2010. őszi/téli kollekcióját, amelynek legtöbb darabja organikus pamutból, kézzel készült!

 

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyapot

http://www.polonagyker.hu/letoltes/okarma_promo.pdf

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr942403160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása