HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Legyünk bátrak! - Majdnem mindent fessünk fehérre!

2011.01.05. 09:12 Artesan

Majdnem fehér téli ünnepeink alatt a fél országon átutaztam. Kéthavonta járok ezen az útvonalon, ismerem, mint a tenyerem. Tudom, hol ragadhat magával a látvány és tudom, hogy az út melyik szakaszán bosszantanak fel elhanyagolt település részek, giccses házak, rendezetlen kertek vagy illegális szemétlerakók. De ezen az úton most nem így volt, két ünnep között, az ország keleti részén mindent hó fedett és minden tiszta volt. A hó elrejtette a csúnya dolgokat, összefogta a sokszor rendezetlen portákat, a legcsúnyább településekből is mesebeli városkákat, falvakat varázsolt.

előszoba.jpg

Nehezen szabadulunk meg évek alatt összegyűjtött tárgyainktól, bútorainktól. Sokszor érezhetjük úgy, hogy zsúfolt, rendezetlen a házunk, lakásunk. Nyomaszthat bennünket az eklektikus összevisszaság, régi és agyonhasznált tárgyaink kavalkádja. Én nagyon tudok ragaszkodni a tárgyaimhoz, ezért nem is javaslok eme probléma megoldására olyasmit, hogy dobáljuk ki, selejtezzük le mindazt, amiről úgy gondoljuk, hogy felesleges. Sohasem tudhatjuk, hogy mikor, mire lesz szükségünk! Azt sem támogatom, hogy csak azért dobjunk ki egy bútort, mert az ütött – kopott.

előszoba2.jpg

Miért ne tehetnénk meg lakóterünkben is azt, amit a havazás elintéz odakint? Legyünk bátrak és fessünk le majdnem mindent fehérre! Természetesen az is fontos, hogy találjuk meg a tárgyaink helyét. Rendrakásról se feledkezzünk meg!

nappali.jpgA tavasz közeledtével többünkben felmerül otthonunk felújításának gondolata. Ha a fehér színt választjuk, nem hibázhatunk, mindenhez illik. Ha valamennyi helyiséghez ezt választjuk, összefogja és kapcsolja a tereket. Tisztaságot, rendet, tágasság érzetét és fényt teremthetünk vele. Bátrabbak akár a padlót is befesthetik. Érdemes bútorcsere helyett a régi bútorokat is megújítani. Sokféle stílusú bútorainkat ezzel a beavatkozással egy garnitúrává változtathatjuk. Fehérre festett nagyobb, nehézkes darabokat (szekrényeket, szekrénysorokat) még könnyedebbé tehetjük, ha fehér háttér elé állítjuk.

nappali2.jpgA skandináv lakberendezési hagyományokban, a nyersfa mellett rendkívül kedveltek a fehér felületek. Szépen illusztrálja a fehér használatának jótékony hatásait az a svéd otthon, amelyet a Skona Hem, svéd lakberendezési magazin, 2009. júliusában publikált.

hálószoba.jpgJó tanácsok:

-         Nem kell egyből átkenni mindent! A falak és nyílászárók festése után apránként, szabadidőnkben magunk is átváltoztathatjuk bútorainkat.

-         Javaslom, hogy aromás oldószeres festékek helyett használjunk egészség- és környezetbarát, vizes bázisú termékeket (pl.: acryl). Igaz ezek drágábbak, de kifejezetten hasznos, ha lakásban kell dolgoznunk, mivel ezek a festékek szagtalanok és nem tartalmaznak illékony anyagokat.

-         Lakkozott bútorainkat festés előtt csiszoljuk át. Sok festékréteggel bíró darabokat érdemes fáig csiszolni. Csiszolás után portalanítsunk. Csak száraz, szennyeződéstől mentes felületet mázoljunk!

-         A szép, homogén felület elérése érdekében használjunk alapozót is!

konyha.jpgMost sokan azt gondolják, hogy milyen kényes lehet egy fehér felület. Tapasztalataim szerint nem így van. Próbáljuk ki! Portörlés után egy sötét bútorfelületre tegyünk egy fehér műanyag – vagy papírlapot. Pár nap után, ugyanannyi pormennyiség kevésbé szembetűnő lesz a fehér lapon, mintegy sötét felületen.

Szólj hozzá!

Címkék: felújítás legyünk bátrak

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr622561898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása