HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Öko karácsony - Karácsonyfa

2010.12.03. 12:01 Artesan

Karácsonyfa állításának hagyománya a skandináv területekről, a 17. században érkezett Németországba. Luther Márton állított először karácsonyfát gyermekeinek, ekkor még gyümölcsökkel és édességekkel díszítették. Hazánkban, az első karácsonyfát Brunszvik Teréz állította Aszódon, 1824 – ben. Sokáig csak a nemesség körében volt szokás a fenyőfa díszítése. Természetesen, korábban sem volt kultikus jelentésű növényi dekorációktól mentes a téli napforduló időszaka. A házak mestergerendáira egy-egy termőágat akasztottak, amit díszítettek.

Lassan mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy hol mennyiért és milyen karácsonyfát vegyen az idén. Nemcsak látványa, hanem illata is hozzájárul az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Mégis én most olyan kreatív megoldásokat mutatok be, amelyek mellőzik az élő fenyőt a karácsonyi dekorációból, elsősorban gazdasági okok miatt. Bár egyik – másik megoldás, a vágott vagy élő fenyőhöz képest költségesnek vagy időigényesnek tűnhet, de hosszútávon hamar megtérülhet a befektetésünk. 2-3 szép karácsonyfa áráért a következő darabokat sok – sok éven át használhatjuk és sok - sok fa életét kímélhetjük meg.

Ha a finn Lovi cég nyír lemezből készült termékeit választjuk, a méret függvényében 1,3 vagy 5 fa ültetéséhez járul hozzá a fejlődő országok egyikében. Lovi termékek október óta boltunkban is megvásárolhatóak.

Hasonló megoldást kínál a Ferm Living is.

Újrahasznosított faanyagól magunk is készíthetünk a Wood & Wool Stool egyszerű dekorációihoz hasonló darabokat.

Karácsonyfa állítását megelőző hagyományokat idézi ez a drótból és újságpapírból készült, termő ágat idéző darab, ami David Stark munkája. Akár saját kezűleg is elkészíthetjük,és évszaknak megfelelő díszítéssel egész évben lakóterünk dísze lehet.

Járjunk nyitott szemmel kertünkben, parkokban kirándulásaink során és keressünk érdekes formájú száraz ágakat. Tegyük vázába, szebb üvegbe és díszítsük fel.

Remek hangulatot teremthetünk örökzöld, akár lombhullató dézsás növényeink feldíszítésével is. Vásárolhatunk, vagy bérelhetünk gyökeres karácsonyfát. Ebben az esetben ügyeljünk a növények megfelelő gondozására, mert a lakások klímája megviselheti kültéri növényeinket.

Karácsonyfa bérlésről és arról, hogy miért ne vásároljunk hagyományos műfenyőt itt olvashattok.

 

 

 

 

 

 

Újrahasznosított papírból is készülnek rendhagyó és környezetbarát karácsonyfák. Ezt a remek darabot a Kartonjáték.hu kínálatában találtam.

Textilből is lehet mesés karácsonyfát varázsolni! A Black & Spiro karácsonyfáját egy fém vázszerkezetre építette maradék anyagokból. Sajnos a honlapjuk felújítás alatt áll, de a boltról és sajátos karácsonyi dekorációjukról itt olvashattok.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony termékeink környezetbarát otthon környezetbarát karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr352490328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása