HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Környezetbarát karácsony – Karácsonyfadísz 1.

2011.11.14. 10:11 Artesan

Nem szégyen gyűjtögetni, újrahasználni, újrahasznosítani, még akkor sem, ha egy olyan emelkedett, meghitt, csodálatos és szent ünnepről van szó, mint a karácsony! Lakókörnyezetünkben is találunk alapanyagot hasznos, dekoratív tárgyak készítéséhez. Amióta ember az ember ezt teszi. Korábbi korokban legfőbb tevékenységből, a mezőgazdaságból származó és a természetben előforduló anyagokat hasznosították a ház körül, otthonuk ünnepi dekorációihoz, és karácsonyfa díszítésére is.

Manapság a legfőbb tevékenységünk a fogyasztás. Ebből származó melléktermék a csomagolóanyag. Elfelejtettünk spórolni és takarékoskodni, megbecsülni azt az értéket, amit valakik valahol a csomagolóanyagok elkészítésébe belefektettek. Ezt az értéket mi fizetjük meg, amikor megvásárolunk egy –egy terméket, és fizetünk azért is, hogy elszállítsák közvetlen környezetünkből. Tehát a szemét érték! Mind emellett olyan anyagokat állítunk elő, amivel a természet képtelen megbirkózni, lebontani, feldolgozni, bekapcsolni a saját körforgásába. Ezek a mi természetünk termékei, így az tűnik helyesnek, hogy mi gondoskodjunk arról, hogy újra és újra életre kelljenek!

Kihasználva a hétvégi napsütést, ablakot mostam.  Végre kiürült egy utántöltő flakon, már nagyon vártam, mert régóta szerettem volna megvalósítani ezt az ötletet. Nem ördöngösség és az is biztos, hogy nem én vagyok az első, akinek eszébe jutott, hogy a klasszikus, papír csíkokból összeállított karácsonyi gömböt megvalósítsa műanyagból, mondhatni az örökkévalóságnak (kb. 200 év mire lebomlik).

Elkészítéséhez szükséges, szerintem minden háztartásban megtalálhatóak:

- Fehér henger alakú flakon,

- szalag, zsinór, amivel majd felfüggeszthetjük a díszt

- gyöngyök, bolytok stb. dekoráláshoz

- 18 mm széles ragasztószalag,

- sniccer,

- olló,

- ékszerdrót,

- csípőfogó,

- kúpos fogó,

- 5 mm átmérőjű bármilyen pálca, vagy pálcaformájú bármilyen tárgy (ecset szára, evőpálcika stb.)

- ár, szeg, zsákvarrótű, bármi, amivel át lehet szúrni, fúrni a műanyagot.

Távolítsuk el a címkéket és vágjuk le a flakon alját és tetejét, a flakonon található osztásoknál.

Az így kapott henger egyik széléhez ragasszunk körbe, nagyon pontosan illesztve, ragasztószalagot. Így nem kell mérni és rajzolni. Ha keskenyebb karikákat szeretnénk, akkor keskenyebb ragasztót használjunk. Egyszerre csak egy karikát jelöljünk ki ily módon.  Nem könnyű vágni, vigyázzunk az ujjunkra! Semmiképpen ne bízzuk gyerekekre ezt a feladatot! Ne essünk kétségbe, ha nem lettek egyenesek a karikák szélei, egy jó éles ollóval kijavíthatjuk az egyenetlenségeket. Egy flakonból 9 db 18 mm széles karikát tudunk kivágni. Majd távolítsuk el a ragasztószalagokat.

Flakonok oldalán általában van 2 db függőleges osztás is, ezek segítenek az összeállításhoz szükséges lyukak kialakításához. A vonalak közepére szúrjunk lyukakat, a karika mindkét oldalán.

Vágjunk le az ékszerdrótból (ez lehet réz is, a lényeg, hogy szép legyen) 3-4 cm-es darabokat. Kúpos fogó segítségével hajtsuk be az egyik végüket. Minden gömbhöz 2 db drótot készítsünk.

Illesszük egymásba a karikákat, lyukakat a lyukakra. Belülről kifelé dolgozzunk. A gömb belsejébe kerüljön a drótok behajtott vége, ha áthúztuk a lyukakon, akkor kívül is hajlítsuk el. Ugyan így rögzítsük a karikák találkozási pontjait a gömbünk másik oldalán.

Ezután jöhet a díszítés. Ezt rábízom mindenkire! Csak bátran! Én gyöngyöket fűztem szintén 3-4 cm-es drótdarabokra és a gömbök aljára akasztottam.

Volt, amelyikre a flakon maradékából vágtam apró díszeket és karikák segítségével kapcsoltam a gömbhöz.

Így készíthetsz egyszerűen, gyorsan karikákat: pálcára tekerjünk fel egy hosszabb drótot, majd húzzuk le az így kapott rugót és a csípőfogóval daraboljuk fel.

Készítettem olyat is, hogy csak 2 műanyag karikát illesztettem össze és a belsejükbe is akasztottam díszítést.

Tippek:

1. Nem egy flakont dolgoztam fel ehhez a bejegyzéshez. Annyira lelkes lettem, hogy literes üdítős flakonokkal körbeszaladtam az ismerősöket, rokonokat, szomszédokat és begyűjtöttem még 3 db fél literes példányt. Az üdítős flakonokba átöntettem velük a tisztítószereket. Ne féljetek kérni ti sem! Előbb – utóbb hozzászoknak a fura ötleteinkhez.

2. Nagyobb átmérőjű díszt nagyobb átmérőjű flakonból lehet készíteni, kisebbeket kisebből. Vagy vágjunk ki a karikáinkból egyforma darabokat.

3. Sokkal csinosabb, ha nem akasztjuk a díszeket, hanem kedves masnikkal a fa ágaira kötözzük.

Karácsonyfa: LOVI OY

Keresd boltunkban!

2 komment

Címkék: karácsony hellókarácsony termékeink skandináv design környezetbarát otthon környezetbarát karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr893377513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cool :)

hamár újrázunk, akkor ott a klasszikus, gyermekkorból is ismert WCpapír guriga-téma
Például egy szép dísznek
www.mosolymuvek.hu/kreativ-cuccok/31-karacsonyfadisz-wc-papir-gurigabol-ami-tenyleg-jol-nez-ki
@magas les: Igen, sok minden reneszánszát éli. Akárcsak ez a kis hajtogatott és felfújható papír labda is:
poppytalk.blogspot.hu/2012/11/diy-origami-ornament.html
süti beállítások módosítása