HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Öko karácsony - Koszorúk

2010.11.21. 18:24 Artesan

19 - 20. század óta készítünk adventkor koszorút. Feljegyzések szerint az elsőt 1839 - ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette, amin még 23 gyertya volt és karácsonyig minden eset meggyújtottak egyet. Ma 4 gyertyát használunk, amelyek a hitet, reményt, szeretetet és örömöt jelenítik meg. A katolikus hagyomány szerint a gyertyák színei: 3 lila és egy rózsaszín. Advent folyamán a világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt a szívekben. Más kultúrkörökben is ünnep ez az időszak. Az év legsötétebb időszakának végét, az új Nap születését ünneplik, hiszen a téli napforduló után a nappalok egyre hosszabbak lesznek. Ezekben a kultúrákban is készítenek az adventi koszorúhoz hasonló kultikus tárgyakat, pl. a kelta yule tuskó.

Összegyűjtöttem és most megosztok veletek néhány szép és otthon található alapanyagokból, egyszerűen elkészíthető koszorút, amelyek kerülhetnek ajtóra, ablakba, a falra, a kandalló fölé, egy komódra, vagy 4 gyertyával kiegészítve adventi koszorúként az asztalra is.

 

Bár hosszadalmas folyamat, de érdemes összegyűjteni annyi parafa dugót, hogy hasonlóan gazdag koszorút tudjunk készíteni. Amit akár, természetesen a karácsonyi díszítés nélkül, vagy éppen az aktuális kiegészítőkkel egész évben kint hagyhatunk a lakás bármelyik részén. Vagy az ünnepek után kiakasztjuk az előszobába, a dolgozó asztalunkhoz, konyhába és néhány térképtű segítségével, pillanatok alatt, üzenő táblává alakíthatjuk. Megfelelő nagyságú belső átmérővel, akár tükörkeretként is el tudom képzelni. Mivel új funkciót adtunk neki, az év egyéb időszakában nem érezzük majd felesleges kacatnak.

 

 

 

Elkészítéséhez mindösszesen egy koszorú alapra, lehet szalma, vagy polisztirol (akár régi, használt alap is megfelel), ragasztópisztolyra, és a pisztolyhoz való ragasztóra van szükségünk. A dugókat változatos módon ragaszthatjuk az alapra, ahogy a képeken is: oldaluknál, vagy a végüknél, össze vissza, vagy szép sorban. Ha kevés dugónk van, akár hosszában félbe is vághatjuk őket, hogy be tudjuk fedni az egész alapot.

Egyszerű újságpapírból is készíthetünk koszorúkat, akár több kisebbet is, amelyeket egy színes szalagra felakaszthatunk az étkezőnkben vagy a nappalinkban. Választhatunk klasszikus karácsonyi színeket, vagy lehetünk formabontóak és berendezésünkhöz illő, esetleg vidámabb színekből is készíthetjük őket. Ez utóbbi esetben még akár a tavaszi ünnepekkor, vagy születésnapokon is újrahasználhatjuk kezünk munkáit. Ezekhez is megtalálhatunk otthonunkban valamennyi hozzávalót: újságpapír, kartonlap, esetleg vízfesték, szalagok, ragasztó. Még koszorú alap sem kell, kartonból vágjunk ki kívánt méretű karikákat. Az újságpapírokat színek szerint szétválogathatjuk, vagy meg is festhetjük vízfestékkel. Az alapot is a papírok színéhez fessük. Mivel nagyon egyszerű megcsinálni vonjuk be a gyerekeket is a munkába! A képre kattintva megtaláljátok a koszorú elkészítésének részletes, képes leírását.

Arra kérek mindenki, hogy a papírból készített koszorúkat ne kombináljátok gyertyával a tűzveszély miatt!

lMagazinok keményebb fedeléből, régi képeslapokból vagy maradék tapétából is készíthetünk koszorút. Vágjunk ki levélformákat és egy polisztirol koszorúalapra, ragasztópisztollyal rögzítsük a leveleket úgy, hogy egymásra boruljanak.

Mi sem egyszerűbb: maradék szalagokkal, megunt, elhasználódott ruhánkból tépet vagy vágott csíkokkal, bontott csipkékkel, maradék fonallals zorosan tekerjünk be egy koszorú alapot. Kössünk rá egy masnit és akaszthatjuk az ajtóra, ablakba. Tehetjük az asztalra is, közepébe helyezzünk egy tányért. A tányérba állítsunk 4 db vastag és magas gyertyát és kész az adventi koszorú. Persze díszíthetjük textilből készült virágokkal, flitterekkel, gombokkal is.

Egy kicsit költségesebb ugyan, de ha egyszer szükség van a konyhában rá, nem árt többet beszerezni és akkor elkészíthető ez a remekmű. Mennyivel esztétikusabb így tárolni a fokhagymát, mint eldugva a hűtőben, vagy a kamrában! Ha fel akarjuk használni később  a főzéshez, akkor a koszorú elkészítésénél ne használjunk ragasztót! Ha sikerül leveleivel együtt beszerezni a fokhagymát, akkor hagyományos módon fonhatjuk. Egyébként meg drótozzuk fel virágkötöző dróttal egyenként és szurkáljuk bele egy moha, vagy szalma koszorúba. Így akkor is esztétikus marad, ha elkezdjük felhasználni a fokhagymát.

Chili - ből is készíthetünk koszorút. Ha később el akarjuk fogyasztani, akkor ennél a darabnál se használjunk ragasztót! Szedjük kis csokrokba, kössük át virágkötöző dróttal és moha vagy szalma koszorú alapba tűzdeljük a kis csokrokat. A paprikákat főzés előtt mossuk meg! Ha egész évben kint lóg a koszorúnk a falon, valószínű, hogy poros lesz. Garantáltan a konyha éke lehet, mindaddig amíg el nem fogy. Szerintem remek ajándék lehetne főzni szerető, fűszerrajongó családtagok, barátok számára.

2 komment

Címkék: karácsony környezetbarát otthon környezetbarát karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr472463643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a fokhagymás a legkomolyabb. még ördögűzőnek is jó :)))
a chilis meg szimplán gyönyörű!!
Örülök, hogy tetszik:o)
A héten teszek fel képet az sk. borostyánosról is:o)
süti beállítások módosítása