HTML

Artesan

Blogunk célja, hogy gyűjteménye legyen okos ötleteknek, hasznos és kevésbé hasznos:o) -de szellemes- tanácsoknak és megoldásoknak. Olyan témákat, területeket veszünk górcső alá, amelyek a mi érdeklődési körünk középpontjában vannak de reméljük, hogy segítséget nyújthat másoknak is. Egyszóval szóljon ez a blog életvitelről, stílusról, lakberendezésről és minden másról......

Linkblog

Időgép – avagy egy ókori római villa újjászületése

2012.01.12. 22:04 Artesan

Tudtad, hogy az ókori rómaiak már ismerték a betont, a síküveg készítésének a titkát, megoldották a szennyvízelvezetést, használtak vízöblítéses WC – t, padló és falfűtést, elvezették az esővizet a tetőkről és összegyűjtötték? A legtöbb, kényelmünket szolgáló találmányról, berendezési tárgyról, azt gondoljuk, hogy az elmúlt pár száz év során fejlődtek, alakultak ilyenné. Pedig már a közel 2000 éve élt embereknek is hasonló szükségleteik, elvárásaik voltak épületeikkel, lakókörnyezetükkel szemben. Mindennek bizonyítékát megtalálhatjuk Alsó – Ausztriában, Bad Deutsch – Altenburg település mellett, Petronelli Szabadtéri Múzeumban.

carnuntum 1.jpg

Egykori római hivatalnok villájában mindent megtalálunk, ami egy befolyásos, gazdag polgár otthonát jellemezi. (A villa egyébkén ma ugyan ott áll, ugyan azokon az alapokon, ahol eredetileg épült. Az építkezés során azokat az anyagokat és építési technikákat használták, amelyeket már 2000 éve is alkalmaztak.)

carnuntum 3.jpg

Az utcafrontról nyíló hivatali helyiség mögött reprezentatív terek: fogadószoba, hatalmas étkező, kényelmi bútorokkal felszerelt, padlófűtéses vendég - és lakószobák, hatalmas, a kornak megfelelően jól felszerelt konyha. Mindenütt pompás, kézzel festett fali dekorációk. Régészeti leletek, korabeli ábrázolások és leírások alapján rekonstruált bútorok jól illenének mai modern lakóterekbe is.

carnuntum 4.jpg carnuntum 5.jpg

carnuntum 9.jpg

 

Épületek, lakóterek, használati tárgyak rekonstrukcióit látva az ember akaratlanul is magába száll. Gondolkodjunk el azon, hogy életmódunkban, igényeinkben, mentalitásunkban mennyire hasonlítunk, mi, mai emberek a Római Birodalom polgáraihoz! Csak reménykedhetünk, hogy világunk ne úgy végezze, ahogy…

 

 

carnuntum 11.jpg

carnuntum 13.jpg

carnuntum 8.jpg

carnuntum 7.jpg

carnuntum 17.jpg

carnuntum 19.jpg

carnuntum 10.jpg

carnuntum 6.jpg

carnuntum 20.jpg

carnuntum 15.jpg

carnuntum 16.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: történelem látnivaló

A bejegyzés trackback címe:

https://artesan.blog.hu/api/trackback/id/tr903541195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.